Ennio Morricone ve Spagetti Westernler

goodbaduglyset

Spagetti Westernler taklit ettikleri Amerikan Western filmlerinden bazı açılardan farklılaşırlar. En önemli özellikleri, istisnaları olmakla birlikte, Amerikan filmlerine kıyasla çok daha düşük bir bütçe ile çevrilmiş olmalarıdır.

20. yy'ın en tanınmış ve eleştirel takdir görmüş film müzisyenlerinden olan Ennio Moricone’nin spagetti Westernlerle tanışması Roma’da beraber büyüdüğü çocukluk arkadaşı Sergio Leone sayesinde olmuştur Amerikan Westernlerden mayiletçe düşük olması nediniyle İspanya ve civarında çekilin bu filmlerde yine çok tanınmamış oyuncular ve yönetmeler tarafından çekiliyordu.
1964 yılında adı sanı duyulmamış bir İtalyan yönetmen olan Sergio Leone'den Akira Kurosawa'nın 1961 tarihli epik samuray filmi Yojimbo'nun bir Western uyarlamasını çekmesi istendi. Eline sadece 200.000 dolar para ve stüdyonun önceki projelerinden artan negatifler verildi. Kadrosunda ise besteci Ennio Morricone, kameraman Massimo Dallamano bir de TV filmleri çeviren ABD'li isimsiz bir aktör olan Clint Eastwood vardı.
Sergio Leone the good the bad the ugly(İyi, Kötü ve Çirkin) filminin çekimlerini tamamladıktan sonra müziklerinide Ennio Morricone’ye yaptırmıştır. Ennio Morricone bu filmlerde kullandığı müzikler ile başlarda tepki görse de daha sonra izliyiciler tarafından film müziklerin , filmin önüne geçtiği gibi olumlu eleştiriler almıştır.
Ennio Morricone bu filmlere başlarda çok eleştirilen psychedelic müzik türü adı alan bir tarz getirmiştir. Ennio Morricone klasik Amerikan Westernlerden farklı olarak film müziklerinde at nalı ,insan sesi,ıslık,ağız harmonikası ve yahudi çanı kullanmıştır. Yaptığı film müzikleri yüzünden küçük görülen Ennio Morricone şimdilerde müzik araştırmacıları tarafından 21 yüzyılın Beethoven’ı olarak kabul görülmekte ve opera eserleriyle kıyaslanmaktadır.
800 den fazla filmin müzüğünü yapan bu dahi müzisyenin başlıca eserleri şunlardır. Morricone'nin kalabalık olmayan, rafine müzik tarzı bilhassa İyi, Kötü ve Çirkin (Sergio Leone, 1966) ve Once Upon a Time in the West (Sergio Leone, 1968) gibi klasik Spagetti Western'lerinde kendini gösterir. Daha yakın zamanlarda, Misyon(The Mission,Roland Joffé, 1986), Dokunulmazlar(The Untouchables, Brian DePalma, 1987), ve Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore, 1988) gibi filmlere yaptığı müziklerle konuşulmuş ve iyi eleştiriler almıştır.


EnnioMorricone.com - Morricone Resmî Sitesi

1 yorum:

sun flower dedi ki...

...)a fistfull of dollars,....
for a few dolars more...
appache
two mules of sister sara

tekrar tekrar izlerim..

super1 "western" muzisiyen

Yorum Gönder

 

Çekmece Notları Design by Blogger Modifiye © 2009