Yüzüklerin Efendisi ve Felsefe

yuzuklerin-efendisi-1

"Yüzüklerin efendisini seyrettiğimde ilk önce bilge büyücülerin, cücelerin, vahşi devlerin ve korkunç hilkat garibesi yaratıkların yaşadığı o masalsı ve sihirli dünyası beni cezbetti. bununda ötesinde bu büyülü ve fantastik dünyanın arkasına gizlenmiş alegorik anlamları görmemek biraz felsefe okuyan birinin görmemesi ve buna duyarsız kalma imkansızdı. karakterleriyle bize hayatın değişik katmanlarını gösteren hikayesiyle insanoğlunun yeryüzünde varolduğu sürece yaşadığı trajedisini anlatan fantastik bir filmdi. filmi seyrttikten sonra hemen ilk John Ronald Reuel Tolkien’in  kitabına göz atma fırsatı buldum. Kitabın ön sözünden vakti zamnında romanın işaret ettiği allegorik anlamlar üzerine tartışmalar yapıldığını ve yazarın bu konu hakkındaki olumsuz düşüncelerini öğrendim. yazarın kitabı yazarken herhangibir allegorik anlam gözetmeden yazdığını ve allegorinin her türlüsünden nefret ettiğini öğrenmek bende ilk önce bir hayalkırıklığı yaratsada daha sonra bunun tamda böyle olması gerektiği kanaatine vardım.
çünkü peri masalları ,efsaneler, mitolojik hikayeler gibi bu fantastik hikayede kollektif bilinçdışının bir yansımasıydı..”

Aslında filmi izlemiyeniniz yoktur filimde anlatılan çok basit bir hikaye var fakat yazımında konusu olan bu basit hikayeye bindirilen felsefi birde yaklaşım bulunuyor bu felsefi yaklaşım nedir derseniz lise yıllarında biraz felsefe okuyanların bile çok rahatlıkla hatırlıyabilecekleri Platonun Güç kuramı “Platon derki elinizde sınırsız bir güç olsaydı hedeflerinize ulaşmak için bu gücü kullanmak ne kadar doğru  ve etik olurdu “. Aslında  bu filimde de anlatılan tam olarak bu  parmağınıza takınca sınırsız güçlere sahip olduğunuz bir yüzük gollum[1]var hedeflerinize ulaşmak için bu yüzüğün güçlerinden yaralanmaya başladığınızda zamanlada bu gücün esiri oluyor ve Golum gibi bir ucubeye dönüşüyorsunuz..

Yüzüklerin Efendisindeki fantastik kahramanlara bakdığımızda John Ronald Reuel Tolkien aslında hepsine erdemin bir sıfatını yüklemiştir....

imagesGandalf  Burada bilgeliği temsil ederimages (1)

       Bu yazı Tamalanmadı Deneme yazım ..

0 yorum:

 

Çekmece Notları Design by Blogger Modifiye © 2009