Guernica ve Aranjuez

 guernica (1937) Concierto de Aranjuez .

Çocukluğumda radyoda duyardım İspanya iç savaşı ve kızkardeşini arayan bir delikanlının öyküsünü anlatan Rodrigonun en mükemmel eseri.Öyle bir eser ki her dinlediğimde bedenim sarsılıyor; bir sonsuzluk hissi sarıyor tüm vücudunu yok oluyorsun dünyada, yada dünya senin içimde yok oluyor çok farklı bir şey.

Bu parçanın ne kadar güzel olduğunu anlatmaya çalışmak, sanırım yapılacak en budalaca şey olacak çünkü bu anlatılamaz gereksinim duymayacak kadar GÜNEŞ.

Ancak bu kadar güzel anlatılabilir bir duygu ve ancak bu kadar güzel bir yapıt ortaya konulabilir ki sanatı evrensel ve kalıcı kılan da sanırım bu olsa gerek.

Şiddetli lodos vardı bu gün İzmir’de zeytin agaçlarının  yanından geçerken üzerinde durmaya çalışan insanlar uçuşan yapraklar yani hayat daha bir zordu bu gün.

İşten gelmişsin yorgunsun bir bardak demli çay ve dinlenmek için daha ne olsun ki.

 

 "Ağlama angelita, bu akşam ya sana bir ev alacağım ya da yasımı tutacaksın!"

Bu parçayı dinlerken yıllar önce okuduğum bir kitabın girişindeki ithafı hatırlıyorum: "ağlama angelita, bu akşam ya sana bir ev alacağım ya da yasımı tutacaksın!" O kitap da ispanya iç savaşını anlatıyordu efsanevi boğa güreşçisi El Cordobes'in yaşam öyküsüydü. aslında çok çekici miydi o öykü diye düşünürüm bazen. çünkü romanın kahramanı El Cordobes Franko faşistlerinin yanından hiç ayrılmamıştı ömrünce.

Bizzat Franco'nun ayrıcalıklı dostuydu. Üzerine İspanyol demokrasisinin kanı bulaşmış mıydı acaba? ileride,çok sonraları bunu hep düşündüm.

Birde Guernica eşittir Aranjuez oldu hayatımın bir yamacında hep.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Çekmece Notları Design by Blogger Modifiye © 2009